Levélmintás pulóver kötése

Nagyon szép kötésmintával készűlt pulóver, a levélminta kötését séma segíti, ez a pulóvet viszkóz/pamutfonalból készűlt, de úgyan ilyen szépen mutat, ha vékonyabb szálú gyapjúfonalból kötjük.

A pulóver mérete: 36/38

Hozzávalók a kötéshez: 500 halvány szürke fonal (55% viszkóz, 25% poliamid, 20% selyem, 110 m/50 g), 5,5-s kötőtű.

Kötésminták: levélminta kötés

 • Levélminta: a séma alapján kötjük, folyamatosan ismételjük az 1-12 sort.
 • Simakötés
 • Lyukacsos minta: szélszem, *1 átemelés, 2 ráhajtás, 2 szemet simán egybe leköt, folyamatosan ismételni a *-tól a *-ig, szélszem. A visszáján minden szemet fordítottan kötünk.

Méretpróba: levélminta – 24 szem és 27 sor = 10 x 10 cm, lyukacsos minta – 20 szem és 28 sor = 10 x 10 cm.

Jelmagyarázat:

jelmagyarázat

Videó segédlet a mintához:

Pulóver kötés leírás

Háta: Felszedünk 111 szemet és kötünk egy sort fordítottan (ezt a sort a továbbiakban nem számoljuk). Majd a levélmintával kötünk tovább. 31 centire a kezdéstől a 84 sorban elkezdjük a karöltőket, így mindkét oldalon leláncolunk 1 x 5 szemet, majd minden 2 sorban 1 x 3, 1 x 2, 2 x1 szemet leláncolunk = 87 szem. 40 centire a kezdéstől = 108 sortól simakötéssel kötünk tovább, közben egyenletesen elosztva 15 szemet fogyasztunk = 72 szem. 9 centire a levélmintától = 26 sor a nyakkivágáshoz leláncoljuk a középső 24 szemet és mindkét felét külön fejezzük be. A nyakkivágás mentén minden 2 sorban 2 x 5 szemet leláncolunk. 9,5 centire a levélmintától elkezdjük a vállakon is a fogyasztást, leláncolunk 1 x 5 szemet, majd a 2. sorban 1 x 5 szemet, és a következő sorban leláncoljuk a megmarad szemeket.

Eleje: ugyanúgy kötjük, mint a hátát, csak mélyebb nyakkivágással. A levélmintától 4 centire kezdjük, leláncoljuk a középső 14 szemet, és minden 2 sorban a nyakkivágás mentén 1 x 4 szemet, 1 x 3 szemet, 2×2 és 4 x 1 szemet fogyasztunk.

Ujjak: felszedünk 42 szemet és kötünk egy sort simakötéssel (ez a visszája). Majd kötünk 4 sort simakötéssel és 2 sort lyukacsos mintával. Majd simakötéssel kötjük végig. Közben mindkét oldalon szaporítunk: minden 10- sorban 5 x 1 szemet és minden 8 sorban 5 x 1 szemet = 62 szem.
35 cm magasságon elkezdjük a vállcsúcs kialakítását a következő fogyasztásokkal: 1 x 3 szem, majd minden 2. sorban 1 x 2 szem, 15 x 1 szem és 1 x 2. a következő sorban a megmaradt 18 szemet leláncoljuk.

pulóver szabásminta
Összeállítás: összevarrjuk a vállakat, elvégezzük az oldalvarrásokat, felvarrjuk az ujjakat. A nyakkivágás mentén felszedünk 112 szemet és kötünk 2 sort simakötéssel, 2 sort lyukacsos mintával és 2 sort ismét simakötéssel. Leláncoljuk a szemeket. Eldolgozzuk a fonalakat.

Ami még érdekelhet: Azsúrmintás kötött pulóver

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

“Levélmintás pulóver kötése” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Tisztelt Címzett!
  A levélminta leírásánál elmaradt a sorok végén lévő jel magyarázata. Két szemet egybe jobbra dőlve lekötni.
  A keresztszál felhúzása is előbb van, mint a leírásnál. A videót alaposan tanulmányoztam.
  Elnézést, ha én tévedek. Üdvözlettel: Horváth Jánosné

 2. Kedves Klára!
  Nagyon tetszik ez a minta. A fordítással lehetett a hiba.
  A balra nyíl szerintem: A minta következő 7.és 8. szeme közé öltünk a tűvel,a szálat keresztül húzzuk,a hurkot a bal tűre tesszük és egybe lekötjük a következő szemmel simán.
  Így adja ki a darázsoláshoz hasonló mintát.
  Ha még érdekel valakit…

 3. Kedves Klárika! Gratulálok az oldaladhoz! Viszont ez a minta rajtam is kifogott. Nekem megvan sz eredeti német újság, németül nem tudok, de ha ránézek a pulcsira nem valami átemelésnek kellene lenni? Mert ha leírás szerint csinálom akkor lesz egy összekötött szemem meg egy kicsit nagyobb lyuk a ráhajtásból, de a minta sehogysem jön ki

 4. Kedves Klárika! Nemrég fedeztem fel a honlapod, és ez adott kedvet ahhoz, hogy megint kössek. Mát elkészítettem két pulóvert, részben az általad közölt minták alapján.

  Rendkívül tetszik ez a a levélmintás pulóver, de nem értem a visszafele mutató nyílhoz tartozó magyarázatot. Szeretnék kérni egy nagyon pontos, részletes leírást, csak erről az egy lekötésről. (Ilyennel még nem találkoztam eddig.)

  Előre is köszönöm

  Ildikó

   

 5. Szia, azert irok neked, mert nem jon ki a levelminta, az iras szerint a mintaproba 24 plusz szelszem, a leszamolhato rajzon pedig 1 mintasor 25 szem. Allandoan eltunik 1vagy szaporodik, es nem jovok ra sehogysem a buktatora. Koszi a valaszod. Mihellerne

  1. Kedves Mihellerne, nem az egész mintasort kell figyelembe venni, hanem csak az ismétlődő részét, amit MS-el jelölünk így a minta 12 szem, elvileg egy sorban van 2 darab ráhajtás és 1 darab 3 szem egybe lekötve, és akkor nem lehet sem plusz sem minusz szem. a 25 szem az csak egy része a sornak, a mintát bármennyi szeből lehet kötni, a lényeg, hogy  csak az MS 12 szeme ismétlődjön

 6. lehetne e kerni jelmagyarazatot a rajzhoz mert en sehogy nm ertem a nyilakat meg az.u kat mar csomoszor ujrakezdtem de nm akar kijonni sehogy.koszonom

  1. Kedves Betty, pótoltam a hiányt, remélem sikerül megbirkózni a mintával, én megkötöttem a mintaegységet, minden rendben van a sémával, ha esetleg nehezen megy a mintaértelmezés továbbra is, jelezd, megpróbálok segíteni. üdv. Kötni Jó

    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.