Pulóverek, kardigánok

Trendi pulóver kötése

Nagyon, de nagyon divatos pulóver kötés leírása, keresztbe kötve, nagy, durva fonás mintával, és  vastag kötött fűző teszi igazán különlegessé a fonás, ill. csavart mintát. Van hozzá kötés lírás és mintarajz is, ezt a modellt inkább azoknak ajánlom, akiknek nem ez az első munkájuk.


Méretek: 36-38 (40-42)

Hozzávalók: 600 (650) g bármilyen színű közepesen vastag fonal, 7-es és 8-as kötőtű. kötött divatos pulóver

Alap minta: felváltva 2 sor fordított szemek, 2 sor sima szemek.

Fonott minta: Kötésminta alapján, a sémarajz a modell színén megjelenő sorokat mutatja. A visszáján úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak, a ráhajtásokat ledobjuk.  Az 1-20 sor folyamatosan ismételjük.

Méretpróba:
Alap minta 11 szem és 17-18 sor = 10×10 cm; fonatok: 31 szem = 16 cm széles.

Pulóver kötés leírás

A pulóver keresztbe kötjük egy darabban, az ujjával kezdjük.

Felszedünk 68 (74) szemet és kötünk 1 sort fordította. Majd a következőképen kötünk tovább: szélszem,  31 szem fonás minta, 4 (10) szem alap minta, 31 szem fonás minta, szélszem.
A vállak kialakításához az alapmintában 4 (10) szemnél az 5. sorban 1×1 és minden 4. sorban még 7×1  szemet szaporítunk = 20 (26) szem alap minta.

Közben, egyidejűleg 10 (8) cm magasságon az eleje és háta kialakításához mindkét oldalon szaporítunk 14 (16) szemet, ezeket alapmintával kötjük = összesen 112 (122) szem.

23 centi magasságban = 41 sor, a munkát elosztjuk a közepén és előbb a jobb felét kötjük.
Az 1 sorban a gallér kialakításához felszedünk még 5 szemet és alap mintával kötjük azokat = 61 (66) szem.




47 cm magasan = 83 sor leláncoljuk a pluszban felszedett szemet és a megmaradt 56 (61) szemet félretesszük. Szimmetrikusan megkötjük a másik felét is.

Most a pulóvert szimmetrikusan megkötjük mind a 112 (122) szemből.

6 sor után a vállak kialakításához 1 szemet fogyasztunk a 20 (26) középső alapminta szemeiből, ezt a fogyasztást megismételjük még 7-szer minden 4. sorban (értelemszerűen a 20 (26) szem egyre fogy).

Egyidejűleg 60 (62) cm magasan mindkét oldalon 14 (16) szemet leláncolunk és 70 cm magasan, ill. a 123 sorban leláncoljuk a megmaradt 68 (74) szemet.
A munkadarab magassága 42 (46,5) cm.


Gallér: divatos kötött pulóver leírás

Külön felszedünk 32 szemet és alapmintával kötünk. 75 cm magasan = a következő 2 sor fordított sorban a szemeket leláncoljuk, a két végét összevarrjuk vagy összehorgoljuk, a lényeg, hogy olyan technikát használunk, ami nem üt el a mintától.
Szép láthatatlan öltésekkel felvarrjuk a nyakkivágás mentén.


Fűzők kötése:

Felszedünk 6 szemet és sima kötéssel kötjük a fűzőket, néha-néha hosszába és szélébe kicsit nyújtogassuk. 2 db 80 cm hosszú fűzőt kell kötnünk.


Összeállítás:

A darabokat benedvesítjük, egyenes felületen kicsit kisimítjuk és hagyjuk megszáradni.
Zárjuk a varrásokat. Felvarrjuk a gallért. A fűzőket belefűzzük a fonás minta lyukaiba és a fonákján a minta elején és végén rögzítjük.
 

kereszbe kötött pulóver séma

fonás minta fűzővel másolata

Ami még érdekelhet: Azsúrmintás kötött pulóver

 

(6) Hozzászólás

  1. Kovacs Kriszta says:

    A pulcs Tök jó, de a leírás sajnos köszönőviszonyban sincs vele.

  2. Jó napot kivánok.Ne hargudjon hogy önre irok ,megkérhetem arra a hogy legyen szives nekem is leirni és e-mailbe elküldeni a Trendi pulóver kötését.Egyszerűben leirni hogyan kell megkötni a pulcsit.mert a minta értelezéséhez nem értek. Köszönöm.

  3. Üdvözlöm!

    Néhány év kihagyása után újból elkezdtem kötni!!Most gondot okoz,hogy minden pulóver leírása 38-40-es méretre vonatkozik,Amig a lányomnak kötöttem ez nem jelentett gondot,ugyanis ezek az Ő méretei,de most magamnak szeretnék kötni,az én méretem már 48-50!Erre a méretre sehol nem látok minta leírást,fogalmam sincs ,hogy számítsam ki,hogy a leírt 38-40-es méretre írt adatokat hogy kalkuláljam 48-50-es méretté,vagyis hány szemmel kell kezdeni az én méretemre kötött pulcsit? Erre kérnék választ!Köszönöm!Papné

    1. Gyorgy says:

      Kérdésére pontos számítási képletet nem tudok.
      Ahogy én szoktam (igaz már rengetegek kötöttem), nagyjából a leírással arányosan több vagy kevesebb szemmel dolgozok, előfordul, hogy többször bontom vissza, sok függ a fonal vastagágától és a mintától is. Ilyenkor érdemes egy méretpróbát kötni, azaz kötni egy kisebb darabot és azzal kalkulálni.
      Válaszom nem igen segített 🙁
      Aki tud ötletet, itt hozzászólásban megoszthatja velünk.

  4. FARKAS JUDIT says:

    Kedves Hölgyem.

    Nagyon tetszik ez a pulcsi, szeretném elkésziteni. Nem túl jól értek a minta értelmezéséhez, ezért meg kérném, hogy, ha lehet legyen kedves egyszerűbben le írni és el küldeni az e-mail címemre.

    Köszönettel: Farkas Judit.

    1. Goják Klára says:

      Jó napot kivánok.Ne hargudjon hogy önre irok ,megkérhetem arra a hogy legyen szives nekem is leirni és e-mailbe elküldeni a Trendi pulóver kötését.Egyszerűben leirni hogyan kell megkötni a pulcsit.mert a minta értelezéséhez nem értek. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük