Pulóverek, kardigánok

Őszi kardigán kötése

Őszi kardigán kötése, az aszimmetrikus szabás és a fantáziaminta teszik egyedivé ezt a kardigánt, bármilyen színű fonalat is választunk – nem lehet elrontani, minden szinben mutatós marad a kardigán.

A kötésleírás 38-as méretre érvényes, nagyobb vagy kisebb méret esetén arányosan több vagy kevesebb szemmel kell dolgozni.

Hozzávalók a kötéshez: 700 g narancssárga fonal (65% akril, 20% pamut, 15% gyapjú), 6 db gomb, 6-s kötőtű és 4-es horgolótű.
 

Kötésminták:

  • 1 x 1 patentminta
  • 4 x 2 patentminta: 3 sima, 2 fordított, * 4sima, 2 fordított *,a sor végéig ismételjük a *-tól a *-ig és 3 sima szemmel fejezzük be a sort.
  • Fantázia minta: a séma szerint

Horgolás minta:

  • Rövidpálca

Méretpróba: 10 x 10 cm = 14 sz. x 19 s. – 4 x 2 patentmintával, 10 x 10 cm = 15 sz. x 19 s. – 4 x 2 fantázia mintával

Kardigán kötés leírás

Dupla szállal kötünk.
Háta: felszedünk 74 szemet és 4 x 2 patentmintával kötünk, minden 13 cm után 3 x 1 szemet fogyasztunk = 68 szem. Karöltők: 48 cm magasságon mindkét oldalon minden 2. Sorban 7 x 1 szemet fogyasztunk = 54 szem. 70 cm magasságon leláncoljuk a szemeket, a vállakra jutó szemek száma 11, a nyakkivágás szemek száma 32.

Jobb eleje: Felszedünk 54 szemet és következőképpen elosztjuk azokat: 33 szem a séma szerint, 21 szem 4 x 2 patentminta, a szélén (a varrás mentén) ugyanúgy elvégezzük a fogyasztásokat, mint a hátán = 44 szem. Nyakkivágás: 60 cm magasságnál leláncolunk 16 szemet a sor elejétől, majd minden 2 sorban 6 szemet, 4 szemet. 2 x3 szemet és 1 szemet. 70 cm magasságon leláncoljuk a megmaradt 11 szemet. kardán kötése háta




Bal eleje: felszedünk 21 szemet és 4×2 patentmintával kötünk, a szélén elvégezzük a fogyasztásokat, mint a hátán = 11 szem. 70 cm magasságon leláncoljuk a szemeket.

Ujjak: felszedünk 36 szemet és 4 x 2 patentmintával kötünk, a sort 2 simával kezdjük és végezzük. Minden 12 sorban 7 x 1 szemet szaporítunk = 50 szem. Vállcsúcs: 46 cm magasságnál mindkét oldalon minden 2 sorban 7 x1 szemet, majd 4 x 3 szemet fogyasztunk. 59 cm magasságon leláncoljuk a megmaradt 12 szemet.

Összeállítás: elvégezzük a varrásokat. A bal elejének a szegélye és nyakkivágás mentén felszedjük a szélszemeket és 5 sort  1×1 patentmintával kötünk, leláncoljuk a szemeket. A jobb eleje szegélyét és a kardigán alját körbehorgoljuk 1 sor rövidpálcával. A jobb elején 6 gomblyukat készítünk (1 szemet körbehurkolunk). Felvarrjuk a gombokat.

kardigán kötésminta

kardigán szabásminta

kardigán kötésminta jelmagyarázat

 

Naponta frissülő tartalom a Kötni Jó oldalon.

(3) Hozzászólás

  1. Berki Attiláné says:

    Hiába van az "Ujjak" cimszó alatt leirva, én mind kezdő nem értem mi az a mind 12 sorban 7x1szemet szaporitunk, mi az a 7×1? és mi az a 4×3 szemet fogyasztunk, mi az a 4×3? Én ezt nem értem, én nem vagyok még profi kötő hogy tudjam ezeket,ezért kérdeztem egy  hozzá értő embert, mert még nem kötöttem "Ujjat" Igazság szerint egyáltalán nem értem ami le van irva.

    Köszönöm

     

  2. Berki Attiláné says:

    Itt  a kötésnél mindent meg lehet találni, csak éppen a sima kötéssel való egyszerű hosszú

    kardigánt nem!

    Az öszi kardigán kötésénél, megvan az eleje, hátulja, csak éppen a karja nincs leirva, ami nekem jó lenne, mert még én nem kötöttem kardigánt.

    Azért lett volna jó, egy sima hosszú kardigánt látni.

    Köszönöm

    1. Klárika says:

      Nem értem a kérdést, ez éppen nem egy sima kötéssel kötött kardigán, oda van írva, hogy Őszi kardigán kötése, és fel vannak sorolva az alkalmazott kötésminták.

      A kardigán karjának a kötés leírása is ott van, “Ujjak” címszó alatt.

      További kellemes böngészést és jó kötést!

       

       

       

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük