Pulóverek, kardigánok

Pulóver kötése V-alakú nyakkivágással

Sokak kedvence a V-alakú  nyakkivágás. Ennek  a kashmir fonalból kötött azsúrmintás pulóvernek a mintáján egyéb ruhadarabot is köthetünk V-alakú nyakkivágással, van hozzá leírás, és fogyasztás séma is.

A pulóver mérete: 38
Hozzávalók a kötéshez: 500 g sötét kék kashmir fonal (100% kashmir, 300 m/ 100 g), 2,5-s körkötőtű.
 

Kötésminták:

  • 3×2 patentminta (3 sima 2 fordított).
  • Simakötés
  • Azsúr minta: az 1 sz. séma szerint, folyamatosan ismételjük az 1 -12 sort.
  • A V-alakú nyakkivágás kötése: a V-alakú fogyasztást a 2 sz. séma mutatja, a rajz a színét mutatja, a visszáján úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak. A V-alakú gallért a 3 sz. séma alapján kötjük, séma mutatja, a rajz a színét mutatja, a visszáján úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak.

V alakú nyakkivágás fogyasztás

V alakú gallér kötése

A V-alakú nyakkivágásos pulóver kötés leírása


Háta: felszedünk 104 szemet és 8 cm-t 3×2 patentmintával kötünk. Majd az 1 sz. séma szerint kötünk 2 mintaegységnyi  magasságot, majd simakötéssel dolgozunk tovább. Karöltők: 41 centire a kezdéstől mindkét oldalon leláncolunk 1 x 10 szemet, és majd a színén minden sorban 11 x 1 szemet. A fogyasztások akkor lesznek szépek, ha a szélszemtől a 2. Szem után végezzük, ill. a sor végén az utolsó 2 szem előtt.  61 cm magasságon leláncoljuk a szemeket.
 




Eleje: ugyan úgy kötjük, minta a hátát, csak mélyebb nyakkivágással, ehhez  31 cm-re a kezdéstől a V-alakú nyakkivágás kialakításához, a szemeket kettéosztjuk és mindkét oldalát külön fejezzük be. A fogyasztásokat minden sima sorban végezzük a 2 sz. séma alapján, összesen 21 x 1 szemet fogyasztunk.

Összeállítás: összevarrjuk a jobb vállát, a nyakkivágás mentén a szélszemek szemeit felszedjük és 3×2 patentmintával 5 cm-s gallért kötünk a 3 sz. séma alapján, majd szépen összevarrjuk a ball vállát és a gallért.  Ujjak: fentről lefelé kötjük, a karöltők mentén fent középen a szélszemekből felszedünk 14 szemet és simakötéssel kötünk, minden sor végén hozzákötünk + 1 szemet mindkét szélén a szélszemekből, majd a hajlatnál szaporítunk mindkét szélén 1×4 szemet és 2×2 szemet. Az ujjvonal szűkítéséhez a színén minden 4 sorban 6 x 1 szemet fogyasztunk. 22 centire a karöltőktől elkezdjük az 1 sz. séma szerinti azsúrminta kötését. 30 centire a karöltők alsó szélétől 3×2 patentmintával kötünk 8 cm-t, leláncoljuk a szemeket. Zárjuk a varrásokat.

azsúrminta séma

jelmagyarázat

Pulóver kötése V-alakú nyakkivágással

Kössünk együtt a Kötni Jóval!

 

 

(1) Hozzászólás

  1. Bognar Ibolya says:

    Nagyon szepek a noi kotott holmik. Mar sokat megkotottem belolle. 

    Szeretnek ferfi norvegmintas  pulovert vagy kabatot kotni. Sajnos ehhez megfelelo

    segitseget nem kapok. A fonalat is megvettem mar, csak mintat nem talalok hozza. 

    Noi kotott holmi igen sok van, ferfi igen keves. Ha talalnam a megfelelo mintat, bodogan

    megkotnem a kivant ferfi norvegmintas kabatot. Koszonom a segitseguket. Bognar 

    Ibolya  Kaliforniabol  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük