Elegáns denevér ujjú kötött pulóver

Csupa elegancia és nőiesség ez a bő fazonú denevér ujjú kötött pulóver, van hozzá leírás és szabásminta, a rajz alapján igen egyszerű a kötéstechnika.

Hozzávalók a kötéshez: 300 g akril vékony szálú fonal (400g/100m), 3-as körkötőtű, 2-s horgolótű.
Kötésminta:
·    simakötés – a színén sima szemek, a visszáján fordított szemek).
·    1×1 patentminta – felváltva 1 sima, 1 fordított
Méretpróba: 22szem x 33 sor = 10×10 cm.
Denevérujjú pulóver kötés leírás

A pulóvert fentről levele kötjük, egységesen. Felszedünk 184 szemet és elosztjuk a szemeket, ahogyan az ábra mutatja. denevérujjú pulóver kötés

Majd simakötéssel kötjük a részeket, a raglánvonalat pedig a séma szerint. Közben a raglán vonal mentén mindkét oldalon ráhajtásokkal minden 2 sorban 1-1 szemet szaporítunk. 40 cm magasságnál az ujján leláncoljuk a szemeket.  Majd az elején és hátán körkörösen kötünk 8 cm 1×1 patentmintával.

Összeállítás: az ujjakat körbehorgoljuk 1 sor rövidpálcával és 1 sor ráköltéssel. A nyakkivágás a séma szerint horgoljuk körbe.

kötésminta

 

“Elegáns denevér ujjú kötött pulóver” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Klárika!Megkötöttem a denevérujjú pulcsit,de az ujja leláncolása után,a derék rész készítéseko már látszott,hogy nagyon nagy lesz.Kb.280 szem maradt.Biztosan így kell lennie?

  Köszönöm válszodat.

                                                     Hné Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsa,

   Hogy pontosan hány szem lesz a derékvonalban. azt nem tudom megmondani, attól függ milyen vastag a fonal (vékony fonalra jellemző a leírás), ugynis a raglán vonal szaporításnál is nagyon fontos, hogy vékony vagy vastagabb fonallal dolgozunk, vastagabb fonal esetében kevesebbet kell szaporítani, mondjuk nem 2 soronként, hanem 3-4 és így kevesebb szem lesz.

   A modellek nagy részét én személyesen nem kötöttem meg, csak az eredeti leírást fordítottam le magyarra (a fordításokban hiba nincs, nagyon odafigyelek). Sajnos, előfordulnak hibák, igen híres kiadók esetében is.

   A fenti pulcsi leírása jó kell legyen, ez akár sablon  is lehet bármilyen denevérujjú pulóvernek, csak figyelembe kell venni, milyen fonallal dolgozunk. 

   P.S. Nem lehet, hogy  a sok szem, nem az eleje/háta részére esik, hanem az ujját kell képezzék?

   1. Köszönöm válaszodat,úgy döntöttem,bontok.Most már megnéztem a szabásmintát is,csökkentettem a szemszámot,így most már szerintem jó lesz.Kedves menyen nagyon várja,ezért "éjjel nappal"kötni fogom.Még egyszer köszönöm a sgítséget.

    Hné Zsuzsa

 2. Kedves Klárika! 

  Nagyon sokat segítettél! Nagyon szépen köszönöm! 

  Jó munkát, szép hétvégét!

  Herman Heni

   

 3. Kedves Kötnijó. com szerkesztősége!

   

  Szeretnék kérdezni a Elegáns denevér ujjú kötött pulóver kapcsán, ha lehetséges. Nagyon jó a minta szeretném elkészítani azonban egy kérdésem lenneannak kapcsán, hogy ez körköres kell kötni, ahogy a zokni/kesztűkötésnél vagy lehet körkötőtűvel külön az elejét és a hátá. Az a baj hogy körkörösen nem tudok kötni. 

   

  Remek mintákat láttama honlapon, köszönöm és a segítséget is köszönöm előre!

   

  Tisztelettel:

  Herman Henriett 

   

  1. Kedves Henriett!

   A leírás szerint körkörösen kell kötni, de elkészíthető külön kötve eleje, háta, ujja. Én pl. nem szeretek körkörösen kötni, és a hasonló modelleket külön egységekből kötöm meg, majd a raglánvonal mentén összehorgolom, ami nagyon is szépen mutat, nem látszik, hogy az nem egybe van kötve. A rajz segíthet, fentről lefelé kell majd kötni, 46/46 szemmel kezdeni az elejét és hátát valamint az ujjakat is, és a szélszem mentén szaporítani a szemeket, ez lesz majd a raglánvonal.

   Nem tudom mennyire volt hasznos válaszom, ha további kérdések lennének, vagy valahol elakad a munka, állok rendelkezésre, feltéve ha tudok segíteni 😉

   Jó munkát!

   Üdv. Kötni Jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.