Kötésminták

Kötősuli: Raglán vonal kötése fentről lefelé kötés esetén

A raglán kötéséhez különböző kötésminták léteznek. Ebben a rovatban öt raglán kötéstechnikát szeretnék bemutatni, ezeket a kötésmódszereket fentről lefelé való kötés esetében alkalmazzuk.

raglán kötése 1

 Az egyik legegyszerűbb módszer (1 rajz, A minta) – ez az, amikor a raglán vonal mentén szemeket szaporítunk. Ha nyílt ráhajtással végezzük a szaporításokat, akkor a raglán vonal két oldalán lyukacsos bordák képződnek. Ezt a módszert könnyű azsúrmintás pulóverek kötéséhez ajánlatos alkalmazni.

raglán kötése 2

Egy másik raglán kötésmódszer (2 rajz, B minta) – ahol a raglánvonal fordított szemekkel van kötve és zárt ráhajtásokkal végezzük a szaporítást,ebben az esetben nem lesz lyukacsos barázda. De ugyan úgy nyílt ráhajtással is alkalmazható ez a módszer mint az első módszer esetében.




raglán kötése 3

A következő raglán kötésmintában (3 rajz, C minta) a szaporítást úgy csináljuk, hogy 1 szemből hármat kötünk. Ebben az esetben, 1 sorban a raglán vonal mindkét oldalán egyszerre 2 szemet szaporítunk. Ha a szaporításokat minden sorban elvégezzük, nagyon hamar lesz széles a munkadarab, ezért a szaporítások elvégzése minden 4 sorban célszerű.

raglán kötése 4 1

Ez a raglán kötésminta (4 rajz, D minta) – nyílt ráhajtásokkal képződik, és szép azsúros „ágas” mintát képez.

raglán kötése 5

Széles azsúrcsíkos raglán kötésminta (5 rajz, E minta). Feltétlenül figyelembe kell venni a szemek számát a raglán hosszával arányosan. A bemutatott mintán 11 szemmel dolgozunk.

Naponta frissülű tartalom a Kötni Jó oldalain
 

 

(7) Hozzászólás

  1. K.Piroska says:

    Szeretném kérdezni,hogy a raglankotesnel merészkedhetek e csipke mintát kötni,(a deformalodas miatt)vagy csak spéci erre a célra készített mintát hasznalhatok?

    1. Klárika says:

      Kedves Piroska, lehet csipke mintát is kötni, de jól ki kell számolni a mintaegységet, hogy mindenhol egyformán jusson a mintából. A csipke mintás pulóvert fentről kötés esetén gyakrabban egy másik technikával szokták kötni, amikor köralakú a vállvonal és nem a raglán vonalak mentén van a fogyasztás, hanem egyenletesen elosztva körbe minden hol (elején, hátán és az ujjakon).

  2. Valéria says:

    Köszönöm szépen a jól érthető magyarázatot! Ez az egy dolog hiányzott ahhoz, hogy belefogjak a fentről készített raglánvonalas ruhámnak! 🙂

  3. Terike says:

    Kedves Kotosuli, en is szeretnem tudni hany szemmel kellene kezdeni egy melenyt ha fentrol kotnem???? Pont a legfontosabat nem tudtuk meg….Koszi

    1. Klárika says:

      az első videóan mutattam és számoltam, hogy hány szemre kezdem a kötést, annak alapján mindenki egyénileg kiszámolhatja a saját méretét

  4. Pappné Gyöngyi says:

    Kedves Kötősuli.Szeretném kérdezni.kb.mennyi szemszámmal  kell kezdeni egy kb.46-48 -as női mérethez a felülről kezdett kardigánt és már nyitottabbat szeretnék a tavasz miatt.

    Normál fonallal és 4 -es körkötőtüvel

    1. Klárika says:

      Kedves Gyöngyi, az első videóban számoltam, annak megfelelően ön is ki tudja számolni. Nem tudom megmondani hány szemre kell kedzeni, mint a videóban is említettem kötéspróba után lehet számolni, ami függ a fonal vastagságától, tű méretétől és az ön kötésétől is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük