Kötősuli: Raglán vonal kötése fentről lefelé kötés esetén

A raglán kötéséhez különböző kötésminták léteznek. Ebben a rovatban öt raglán kötéstechnikát szeretnék bemutatni, ezeket a kötésmódszereket fentről lefelé való kötés esetében alkalmazzuk.

raglán kötése 1

 Az egyik legegyszerűbb módszer (1 rajz, A minta) – ez az, amikor a raglán vonal mentén szemeket szaporítunk. Ha nyílt ráhajtással végezzük a szaporításokat, akkor a raglán vonal két oldalán lyukacsos bordák képződnek. Ezt a módszert könnyű azsúrmintás pulóverek kötéséhez ajánlatos alkalmazni.

raglán kötése 2

Egy másik raglán kötésmódszer (2 rajz, B minta) – ahol a raglánvonal fordított szemekkel van kötve és zárt ráhajtásokkal végezzük a szaporítást,ebben az esetben nem lesz lyukacsos barázda. De ugyan úgy nyílt ráhajtással is alkalmazható ez a módszer mint az első módszer esetében.
raglán kötése 3

A következő raglán kötésmintában (3 rajz, C minta) a szaporítást úgy csináljuk, hogy 1 szemből hármat kötünk. Ebben az esetben, 1 sorban a raglán vonal mindkét oldalán egyszerre 2 szemet szaporítunk. Ha a szaporításokat minden sorban elvégezzük, nagyon hamar lesz széles a munkadarab, ezért a szaporítások elvégzése minden 4 sorban célszerű.

raglán kötése 4 1

Ez a raglán kötésminta (4 rajz, D minta) – nyílt ráhajtásokkal képződik, és szép azsúros „ágas” mintát képez.

raglán kötése 5

Széles azsúrcsíkos raglán kötésminta (5 rajz, E minta). Feltétlenül figyelembe kell venni a szemek számát a raglán hosszával arányosan. A bemutatott mintán 11 szemmel dolgozunk.

Naponta frissülű tartalom a Kötni Jó oldalain
 

 

“Kötősuli: Raglán vonal kötése fentről lefelé kötés esetén” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Köszönöm szépen a jól érthető magyarázatot! Ez az egy dolog hiányzott ahhoz, hogy belefogjak a fentről készített raglánvonalas ruhámnak! 🙂

  2. Kedves Kötősuli.Szeretném kérdezni.kb.mennyi szemszámmal  kell kezdeni egy kb.46-48 -as női mérethez a felülről kezdett kardigánt és már nyitottabbat szeretnék a tavasz miatt.

    Normál fonallal és 4 -es körkötőtüvel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.