Ruhák, tunikák

Narancssárga azsúrmintás tunika

Trapéz szabású azsúrmintás tunika kötése leírással és minta sémával, a tunikát kötött övvel kiegészítve viseljük, akár hétköznapi, akár alkalmi viseletként is.

Méret: S
Hozzávalók a kötéshez: 200 g vékonyszálú gyapjúfonal (25% alpaka, 40% merinó, 35% akril, 700m/100g), 3-s és 4-s körkötőtű.
Kötésminták:

  • Lustakötés: a színén és a visszáján sima szemek, a körkörös sorokban felváltva, 1 sor sima, 1 sor fordított szemek.
  • Azsúrminta: a séma alapján kötjük
  • Sima kötés

Méretpróba: 20 szem x 27 sor simakötéssel 3-as tűvel = 10×10 cm.
A tunikát lentről felfele kötjük egész darabban.




Kötés leírás tunika szabásminta

4-s tűvel felszedünk 238 szemet és 2 körsort lustakötéssel kötünk. Majd kötünk 60 sort azsúrmintával. Ezután 3-as tűre váltunk és simakötéssel kötünk tovább, közben az 1 sorban minden szemet kettesével egybe lekötünk = 119 szem. 4 sort egyenesen kötünk. Majd megjelöljük, hol lesz az elején a közepe és elkezdjük a szaporítást: simán kötjük a szemeket, 16 szemmel a középpont előtt 1 sima, 1 sima szaporítás az előző sorból, 30 sima, 1 sima szaporítás az előző sorból, majd simán kötünk a sor végéig. Ezeket a szaporításokat minden 2 sorban megismételjük 5-ször. Majd egyenesen kötünk 20 sort. Kezdjük a karöltőket:  a középponttól kötünk 20 szemet, 2 sima egybe, 30 szem sima, 12 szemet leláncolunk, lekötjük a háta szemeit, leláncolunk 12 szemet, 30 sima, 2 szemet egybe leköt, 20 szem a középpontig. Ezután mindkét részét külön kötjük meg.

Eleje: folytatjuk a fogyasztásokat minden 2 sorban 12-szer. Ezzel egy időben a karöltőket is képezzük, mindkét szélén leláncolunk 1×3, 1×2 és 2×1 szemet. Nyakkivágás: a fogyasztások kezdésétől a 14 sorban leláncoljuk a középső 20 szemet, majd 5×1 szemet fogyasztunk még minden sorban. Kötünk még 13 cm-t és leláncoljuk a szemeket. A másik oldalát szimmetrikusan kötjük meg.
Háta: karöltők: mindkét oldalon leláncolunk 1×2 és 2×1 szemet. Majd egyenesen kötünk. 22 centire a karöltők kezdetétől leláncoljuk a szemeket.
 

Összeállítás: zárjuk a vállvarratokat. A nyakkivágás szélszemeit felszedjük 3-as tűvel és 4 sort kötünk lustakötéssel. Leláncoljuk a szemeket. A karöltőket ugyan így körbekötjük.
Öv: 3-s tűvel felszedünk 20 szemet, 122 cm-t 1×1-es patentmintával kötünk. Leláncoljuk a szemeket. Övpánt kötése: felszedünk 6 szemet és 7 cm-t 1×1-s patentmintával kötünk. 4 db ilyen övpántot készítünk és derékvonalon felvarrjuk a kötött tunikára. Belefűzzük a kötött övet.  

tunika kötséminta séma

tunika kötséminta jelmagyarázat

Hasonló bejegyzés: Rombusz mintás galléros tunika kötése

 

(3) Hozzászólás

  1. Zsófi Nikoletta says:

    Tisztelt Klárika! Érdekelne, hogy a 2> jelet, vagyis a 2 szemet egybe leköt keresztezett fordítottan lépéseit leírná nekem, vagy küldene egy olyan oldalt, ahol meg lehet a technikáját nézni.

    Üdv: Zs. Niki

    1. Klárika says:

      Kedves Niki, a keresztezett fordított szem, ugyanaz, mint a csavart fordított szem, itt írtam és a kép is mutatja, hogyan kötjük: http://www.kotnijo.com/2017/02/a-csavart-szem-kotese/

      Ez a két alsó jel a visszáján történő fogyasztásokat mutatja.

      Üdv. Klári

      P.S. ha lesz még kérdés, szívesen válaszolok

  2. […] Hasonló bejegyzés: Narancssárga azsúrmintás tunika […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük