Fantázia mintás pulóver

Fantázia mintás barna kötött pulóver. Az 50% gyapjú, 50% akril összetételű fonal hozza ki igazán a mintát, de lehet kísérletezni.

Méret: 38
Hozzávalók a kötéshez: 400 g barna fonal (50% gyapjú, 50% akril, 260m/100g), 4-es körkörőrű. kötött pulóver szabás
Kötésminták:

 • 1×1 patentminta: 1 sima, 1 fordított felváltva
 • Simakötés
 • Fantázia minta: az 1. Rajz alapján kötjük. A rajz a minta színét mutatja. Folyamatosan ismételjük az 1-34 sort.
 • Minta az ujjak kötéséhez: a 2. Rajz alapján. . A rajz a minta színét mutatja. Folyamatosan ismételjük az 1-16 sort.

Pulóver kötés leírás
Háta: felszedünk 76 szemet és 7 cm-t 1×1-es patentmintával kötünk. Majd simakötéssel dolgozunk tovább. Karöltők: 46 centire a kezdéstől mindkét oldalon leláncolunk 1×3 szemet, 1×2 szemet és 2×1 szemet. 65 centire a kezdéstől leláncoljuk a szemeket.
 

Eleje: felszedünk 76 szemet és 7 cm-t 1×1-es patentmintával kötünk. Majd a következőképpen dolgozunk tovább: a középső 64 az 1. Rajz szerint, figyeljünk, hogy a minta középső szeme megegyezzen az eleje középső szemével, a minta mindkét oldalán simakötéssel kötünk. Karöltők: 45 centire a kezdéstől  mindkét oldalon leláncolunk 1×3 szemet, 1×2 szemet és 2×1 szemet. Nyakkivágás: 60 centire a kezdéstől leláncoljuk a középső 12 szemet és mindkét oldalát külön fejezzük be. A nyakkivágás mentén 2×2 szemet, és 5×1 szemet fogyasztunk. 65 centire a kezdéstől leláncoljuk a vállszemeket.
 
Ujja: zárjuk a vállvarrásokat. Az ujjakat fentről lefele kötjük, ehhez középen ( a vállvarrás a középső szem) a  szélszemekből szimmetrikusan felszedünk 9 szemet és a 2. Rajz szerint kezdjük a kötést. Minden sorban mindkét szélen 1 szemet szaporítunk, úgy, hogy belekötjük a munkába a karöltő következő szélszemét, a szaporított szemek is a minta részét képezik. A hónalj részén mindkét oldalon 1×3 szemet szaporítunk. Innentől már egyenesen kötjük az ujját, közben a színén minden 4. Sorban  12×1 szemet fogyasztunk. 38 centire a hónaljponttól 8 cm-t 1×1 patentmintával kötünk. Leláncoljuk a szemeket.
 

Összeállítás: zárjuk az oldalvarrásokat, összevarrjuk az ujjakat. A nyakkivágás szélszemeit felszedjük és körbekötünk 3 cm-t 1×1 patentmintával.

pulóver kötésminta

Velünk Kötni Jó!

kötésminta jelmagyarázat

“Fantázia mintás pulóver” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Elneset a buta kerdesert, de kezdo vagyok es nem igazan ertem mit jelent az , hogy lelancolunk 1×3 1×2 es 2×1 szemet, a lelancolast azt tudom, csak a szamokat nem tudome rtelmezni, foleg a vegen a minden 4. soran 12 x 1 szemet fogyasztunk? a 12 a sort jelentene?

   

  Valaszat elore is koszonom!

   

  Udv: Gabriella

  1. Kedvess Gabriella

   A minták írásbeli értelmezése, azaz amit nekem kell leírnom 🙂 nem a legkönnyebb feladat, de megpróbálom.

   A leláncolunk 1×3 1×2 es 2×1 szemet azt jelenti, hogy itt kezdődik a fogyasztás, azaz az első fogyasztandó sorban leláncolunk (bezárunk/fogyasztunk) egymás után 3 szemet, majd a következőben kettőt, és a következőben egyet és a következőben még egyet.

   4. soran 12 x 1 szemet fogyasztunk – ez azt jelenti, hogy összesen 12-szer fogunk fogyasztani 1 szemet, ezeket a fogyasztásokat minden 4. sorban kell csinálni.


    

   Üdv. Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.