Pulóverek, kardigánok

Fantázia mintás pulóver

Fantázia mintás barna kötött pulóver.

Méret: 36
Hozzávalók a kötéshez: 400 g barna fonal , mely vastagsága 260m/100g,, 4-es körkörőrű. kötött pulóver szabás
Kötésminták:

  • 1×1 patentminta: 1 sima, 1 fordított felváltva
  • Simakötés
  • Fantázia minta: az 1. Rajz alapján kötjük. A rajz a minta színét mutatja. Folyamatosan ismételjük az 1-34 sort.
  • Minta az ujjak kötéséhez: a 2. Rajz alapján. . A rajz a minta színét mutatja. Folyamatosan ismételjük az 1-16 sort.

Pulóver kötés leírás
Háta: felszedünk 76 szemet és 7 cm-t 1×1-es patentmintával kötünk. Majd simakötéssel dolgozunk tovább. Karöltők: 46 centire a kezdéstől mindkét oldalon leláncolunk 1×3 szemet, 1×2 szemet és 2×1 szemet. 65 centire a kezdéstől leláncoljuk a szemeket.

Eleje: felszedünk 76 szemet és 7 cm-t 1×1-es patentmintával kötünk. Majd a következőképpen dolgozunk tovább: a középső 64 az 1. Rajz szerint, figyeljünk, hogy a minta középső szeme megegyezzen az eleje középső szemével, a minta mindkét oldalán simakötéssel kötünk. Karöltők: 45 centire a kezdéstől  mindkét oldalon leláncolunk 1×3 szemet, 1×2 szemet és 2×1 szemet. Nyakkivágás: 60 centire a kezdéstől leláncoljuk a középső 12 szemet és mindkét oldalát külön fejezzük be. A nyakkivágás mentén 2×2 szemet, és 5×1 szemet fogyasztunk. 65 centire a kezdéstől leláncoljuk a vállszemeket.




Ujja: zárjuk a vállvarrásokat. Az ujjakat fentről lefele kötjük, ehhez középen ( a vállvarrás a középső szem) a  szélszemekből szimmetrikusan felszedünk 9 szemet és a 2. Rajz szerint kezdjük a kötést. Minden sorban mindkét szélen 1 szemet szaporítunk, úgy, hogy belekötjük a munkába a karöltő következő szélszemét, a szaporított szemek is a minta részét képezik. A hónalj részén mindkét oldalon 1×3 szemet szaporítunk. Innentől már egyenesen kötjük az ujját, közben a színén minden 4. Sorban  12×1 szemet fogyasztunk. 38 centire a hónaljponttól 8 cm-t 1×1 patentmintával kötünk. Leláncoljuk a szemeket.

Összeállítás: zárjuk az oldalvarrásokat, összevarrjuk az ujjakat. A nyakkivágás szélszemeit felszedjük és körbekötünk 3 cm-t 1×1 patentmintával.

pulóver kötésminta

Velünk Kötni Jó!

kötésminta jelmagyarázat

(3) Hozzászólás

  1. Bogár Tünde says:

    Sajnos elég sok hiba van a leírasban, a rajzban… Ami most már elég bosszantó… Most leginkább az hogy az eleje 100% hogy nem 76 szem… És hogy erre megint akkor jövök rá mikor már a fogyasztom a szemeket… A képen tisztán látszik hogy a két szélső minta melletti két sima szem nem tűnik el egész végig… Viszont ha az ember a leírás alapján elfogyassza a 1*3 majd 1*2 majd a 2*1 vagyis összesen 7szemdt akkor elfogy az a két szem is illetve az egyikből szélszem lesz… Totál kezdő ennek soha nem álljon neki! Az említett 3as tű pl nálam 6os lett hogy elérjem a 42cm szélességet! Nem is értem ha valaki ezt valóban megcsinálta akkor miért nem tudta jól leírni… a minta leírásában is van hiba… De az már csak apróság! Az ilyenek miatt megy el az ember kedve.. mikor már meg van egy hátulja meg az eleje is mindjárt meglenne.. Erre kiderül nem lesz így jó… Már így is a tűméret miatt többször visdza kellett bontanom… De most biztos hogy most azzal aki ezt a leírást csinálta megköttetném 3as tűvel…., szigorúan a leírás alapján… és a végén felvetetném vele!!!!!

  2. Gabica says:

    Elneset a buta kerdesert, de kezdo vagyok es nem igazan ertem mit jelent az , hogy lelancolunk 1×3 1×2 es 2×1 szemet, a lelancolast azt tudom, csak a szamokat nem tudome rtelmezni, foleg a vegen a minden 4. soran 12 x 1 szemet fogyasztunk? a 12 a sort jelentene?

     

    Valaszat elore is koszonom!

     

    Udv: Gabriella

    1. Gyorgy says:

      Kedvess Gabriella

      A minták írásbeli értelmezése, azaz amit nekem kell leírnom 🙂 nem a legkönnyebb feladat, de megpróbálom.

      A leláncolunk 1×3 1×2 es 2×1 szemet azt jelenti, hogy itt kezdődik a fogyasztás, azaz az első fogyasztandó sorban leláncolunk (bezárunk/fogyasztunk) egymás után 3 szemet, majd a következőben kettőt, és a következőben egyet és a következőben még egyet.

      4. soran 12 x 1 szemet fogyasztunk – ez azt jelenti, hogy összesen 12-szer fogunk fogyasztani 1 szemet, ezeket a fogyasztásokat minden 4. sorban kell csinálni.


       

      Üdv. Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük