Kötősuli

A csavart szem kötése

Kötés kezdőknek. 8. Lecke. A csavart sima szem és a csavart fordított szem kötése.

Nézzük, milyen a csavart sima és csavart fordított szem, hogyan kell őket kötni és miért van szükség erre a bizonyos csavarásra.

Kötésminta leírásban gyakran találkozunk a csavart szemekkel, de nem igazán ismerjük, mert könyvekben és az interneten is nagyon keveset említik, maximum, csak leírják, hogyan vagy épp hol kell kötni.

Megjegyzés: a csavart szem, ez nem a sima vagy a fordított szem kötésének egy másik módszere, hanem a szem elhelyezkedése a tűn, majd a kötésben.

Így néz ki egy általános sima szem:

sima szem

Így néz ki a csavart sima szem:

csavart sima szem

csavart sima szem

Amint látjuk, az általános szem szálai párhuzamosak egymáshoz. A csavart szem két szála keresztezi egymást, azaz balra vagy jobbra csavarodik.

Szabály: ha a hagyományos sima szemet keresztezzük, a hátsó szálból kell kötni a csavart sima szemet, ha a megfordított szemet csavarozzuk, az elülső szálból kell kötni az új szemet.

A hagyományos módszerről a 4. és a 6. leckében írtam. (4. Sima szemek. Lusta kötés. Szélszem és 6. Fordított szemek. Harisnyakötés)

A kötés leírásban gyakran találkozunk a “csavart sima szem” és a “ csavart fordított szem” kifejezéssel. Mivel általában a hagyományos módszerrel szokás kötni a szemeket, ezek a kifejezések, azt jelentik, hogy a hátsó szálból kell kötni a szemet.

Csavart sima szem kötése

A sima szemet a hátsó szálból kötjük le, így a hagyományos módon kötött szem, amikor a jobb tűre kerül, csavarodik egy kicsit. A sima szem hátsó szálból kötve részletesebben – a 7. leckében.

csavart sima szem

Csavart fordított szemek

A csavart fordított szemet, ugyanúgy kötjük mint a hagyományos fordított szemet, csak a tűt a hátsó szálba vezetjük és azon húzzuk át a szálat.

csavart fordított szem

csavart fordított szem
Ha ez a művelet túl bonyolultnak tűnik, akkor csavart fordított szemet leköthetjük több lépésben is. A jobb tűvel a szem hátsó szálába szúrunk jobbról balra, leemeljük a bal tűről, megfordítjuk és visszatesszük a bal tűre (így már csavartunk a szemen egyet), ezután lekötjük fordítottan, ahogy korábban tanultuk.

Miért hangsúlyoztam ki a csavart sima és csavart fordított szemek szerepét?

A legtöbb kötés leírás a hagyományos kötésmódra készül. Ezért, ha kötés közben keverni fogjuk a “hagyományos” kötés módszert a “hátsó szálból kötve” módszerrel, akkor nem kizárt, hogy ott, ahol nem kéne csavart szemeket fogunk kapni, ami rontani fogja a mintát. Ezért, ha a leírásban másképp nem írják elő, a hagyományos módon kössön!

Az előző leckében már említettem ezt a kötött minta darabot:

kötés kezdőknek

Amikor kötésmódszert váltottam, akkor alakultak ki a középen látható balra dőlő szemek, a csavart sima szemek.
Továbbá, ha körbe kötünk, akkor a “hátsó szálból kötött” sima szem kötéstechnikával a kötött anyag végül el fog deformálódni, állandóan egy irányba fog dőlni, srég lesz. Ez megtörténhet, ha más kötésmintát is ezzel a módszerrel kötünk.

Viszont, van, amikor pont a csavart szemek kötése javasolt. A csavart szemekkel kötött darab sűrűbb, kevésbé nyúlékony. Például nagyon jó ez a technika, ha passzét kötünk lusta kötéssel.




Feltétlenül olvassa át többször ezt és a korábbi leckéket, értelmezze azokat. Tanulja meg megkülönböztetni a hagyományos módon kötött szemeket a csavart szemektől. Kössön próbadarabokat, ilyen és olyan kötés módszerrel, hasonlítsa azokat össze.

 A képen: fent hagyományos módszerrel kötött próbadarab, lent – csavart szemekkel.

csavart szem kötése

Tanácsok:

  • Mindig a hagyományos módszerrel kösse a szemeket, hacsak a kötés leírásban másként nem szerepel vagy ha önszántából nem szeretne elérni más hatást.
  • Ha körbe köt, ne kösse a sima szemeket “hátsó szálból kötve”, mert a szemek egy irányba fognak csavarodni, dőlni és az anyag végül el fog ferdülni.
  • Alkalmazza a csavart szemek kötését ott, ahol a kötés leírásban szerepel vagy ahol ez a módszer javíthat a munka minőségén.

Az előző és következő leckék:

1. Milyen kötőtűt és fonalat válasszunk kötés tanuláshoz?

2. A kötés alapjai: kötött darab részletei

3. A kötés alapjai: szemfelszedés

4. Sima szemek. Lusta kötés. Szélszem

5. Leláncolás. Végszál eldolgozása.

6. Fordított szemek. Harisnyakötés

7. A sima szem kötése hátsó szálból kötve és a fordított szem kötése a második módszerrel

8. A csavart szem kötése

9. Szaporítás kötésnél. Ráhajtások.

10. Szemek fogyasztása, jobbra dőlő fogyasztás és balra dőlő fogyasztás

Kötni jó! Ezért tanuljunk kötni!

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

(2) Hozzászólás

  1. Zöllei Ágnes says:

    A dolog ott kezdődik, hogy képesek vagyunk-e látni a szem állását a bal tűn. Mert ha hátsó állású a szem, akkor normál szemet, akár simát akár fordítottat, a hátsó szárán kötve kapunk, míg csavartat, mindkét félét akkor kapunk, ha az első szárán kötjük le. Első állású szemeknél érvényesek a fentiek. Mehetünk még visszább is, ti. mitől lesz egy szem a bal tűn hátsó vagy első állású. A szem képzésének különböző módja miatt. Én magamban csak úgy hívom, hogy gereblyézve vagy lapátolva húzzuk-e be a fonalat a jobb tűvel a lekötendő szembe. 🙂

  2. Dr.Fazakas Rózsa says:

    Nagyon hasznos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük