Kötősuli

Szemek fogyasztása, jobbra dőlő fogyasztás és balra dőlő fogyasztás

Kötősuli kezdőknek. 10. Lecke. Fogyasztás kötésnél, jobbra dőlő fogyasztás és balra dőlő fogyasztás.

 

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan kell, illetve hogyan lehet fogyasztani a szemeket. A szemek fogyasztása két fő módszerrel lehetséges: amikor  két vagy több szemet egybe lekötünk és az átemeléses fogyasztás.

Leggyakrabban 1 szemet kell fogyasztani, ebben az esetben két szemet egybe lekötünk. Ugyanúgy, mint a szaporítás esetében, a fogyasztást is a munka színén jobb csinálni.

Most akkor nézzük, a két szem egybe lekötését részletesebben. A két szem egybe lekötése lehet jobbra dőlő vagy balra dőlő, de lehet függőleges is (erről majd külön fogok írni).

A próbadarab kötéséhez felszedünk 30 szemet és kötünk 4 sort harisnyakötéssel. A jobb szélén balra dőlő fogyasztást, a bal szélén jobbra dőlő fogyasztást fogunk végezni. Leemeljük a szélszemet, kötünk 3 sima szemet. balra dőlő fogyasztásAz 5. és a 6. szemet egybe lekötjük, balra dőlő fogyasztással.

Balra dőlő fogyasztás: ha két szemet egybe összekötünk hátsó szálból kötve, akkor balra dőlő fogyasztást csinálunk, de ebben az esetben csavart szemet kapunk, ami nem minden esetben szükséges. Ezért előbb megfordítjuk a szemeket, legalább az első kettőt. Ehhez a jobb tűt az első szálba vezetve leemeljük a szemeket, majd ismét a bal tűre tesszük a szemeket és a hátsó szálból lekötjük azokat.

 




Jobbra dőlő fogyasztás: ha két szemet egybe lekötünk hagyományos módszerrel, akkor jobbra dőlő fogyasztást fogunk kapni.

jobbra dőlő fogyasztásKét szem egybe lekötése simán, elülső szálból kötve (hagyományos módszer)

Így kötünk addig, mag a bal tűn marad  6 szem, most a 6. és az 5. szemet egybe lekötjük jobbra dőlő fogyasztással.

A munka visszáján fordított szemeket kötnünk, nem fogyasztunk semmit.

 

 

 

Ha fordított szemeken kell csinálni a fogyasztást, akkor ugyan úgy csináljuk, mint a sima szemek esetében. Ha két fordított szemet egybe lekötünk első szálból kötve, akkor jobbra dőlő fogyasztást kapunk, ha két fordított szemet egybe lekötünk hátsó szálból kötve, akkor balra dőlő fogyasztást kapunk.

Ha két szemet egybe lekötve fogyasztunk, 1, 2 vagy 3 szemre a szélszemtől, akkor igen dekoratív széletek fogunk kapni (például karöltők kötése). A képen látunk egy minta darabot, ahol a színén két sima szemet egybe lekötöttek simán hátsó szálból kötve, a visszáját két fordított szemet kötöttek le egybe fordítottan.

dekoratív fogyasztás

 

Átemeléses fogyasztás

Balra dőlő átemeléses fogyasztás

A fogyasztást a munka színén csináljuk. Az első szemet leemeljük simán, a következőt lekötjük simán és a lekötött szemet átemeljük a leemelt szemen.

balra dőlő átemelés

 

Jobbra dőlő fogyasztás átemeléssel

A fogyasztást a munka színén csináljuk. Az két fogyasztandó szemből az elsőt lekötjük simán, a másodikat leemeljük simán, majd mind a két szemet visszatesszük a bal tűre.

fogyasztás

Ezután a 2. szemet átemeljük az elsőt (amelyet lekötöttünk), úgy, hogy a jobb tűt lentről balről jobbra szúrjuk, mint az alábbi képen:

átemeléses fogyasztás

jobrra dőlő átemelés

A Kötősuli előző leckéi:

1. Milyen kötőtűt és fonalat válasszunk kötés tanuláshoz?

2. A kötés alapjai: kötött darab részletei

3. A kötés alapjai: szemfelszedés

4. Sima szemek. Lusta kötés. Szélszem

5. Leláncolás. Végszál eldolgozása.

6. Fordított szemek. Harisnyakötés

7. A sima szem kötése hátsó szálból kötve és a fordított szem kötése a második módszerrel

8. A csavart szem kötése

9. Szaporítás kötésnél. Ráhajtások.

Kötni jó! Ezért tanuljunk kötni!

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük