Kétoldalas kötésminta (békaláb)

A minta apró békalábakra hasonlít, így ezt a címet adtam neki. Egy igen különleges kötésminta, hiszen mind a fonákján, mind a színén ugyan úgy néz ki a minta.
Ezzel a kétoldalas kötésmintával szinte bármit köthetünk: pulóver, kabát, hosszú mellény, sapka, sál, körsál, de akár takaró is készülhet vele. A kötés technika nem nehéz, sima és fordított szemekből, valamint jobbra és balra csavarásokból áll, a mintához leszámolható rajz van:

A mintát én is megkötöttem a séma szerint. A séma a minta színét mutatja, a visszáján (páros sorok) úgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak. Azaz csak a páratlan sorokat vesszük figyelembe. A minta alapja 2 sima, 2 fordított és minden 10. sorban (5. Oda-vissza sorban) csavarásokat csinálunk.

A minta kétoldalú, vastag, meleg kötést ad, mindkét oldala jól mutat így tökéletes lehet kabát vagy téli kiegészítők kötéséhez.

A kötésminta színe:

A kötésminta fonákja (szerintem szebb):

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

“Kétoldalas kötésminta (békaláb)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Kötni jó csapat!
  Próbáltam ezt a békaláb mintát de nem igazán sikerült. Hogy tud egyforma lenni mindkét oldal?? Nem is úgy néz ki…. Ha fordítottra simát kötök rizs szerű lesz… Vagy minden második második sort úgy kell ahogy mutatkozik… De akkor nem lesz egyforma a két oldal… Valami nem jó!!
  Kérlek segítsetek!!!
  Nagyon tetszik ez a minta és közepes szintű kötőként nem jól olvasom a mintát.??
  Előre is köszönöm a választ !!!
  Üdvözlettel Tóth Ibolya

  1. Kedves Ibolya!
   Nem tudom mit ront el, de a minta séma jó. Fentebb tettem fel képeket a próbakötésről és minden rendben van. A minta kétoldalas . a páros sorokat (amikor visszafele kötünk) úgy kötjük, ahogy mutatkoznak, a páratlan sorokat figyeljük az a minta színe, bár ott is ugyanúgy kötjük a szemeket, ahogy mutatkoznak. Igazából az egész minta egy 2 sima,2 fordított , ahol 10 soronként csavarásokat csinálunk és ugyan úgy megy tovább a 2 sima, 2 fordított.
   Remélem sikerül Önnek is! Üdv. Klára (a Kötnijó egy szem csapata )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.