Kötősuli

Hasznos tippek kötéshez „Kötnijó”

Hasznos tanácsok kötéshez. 10 hasznos tippet osztok meg veletek, ami választ ad több kérdésre és segíthet elkerülni bizonyos kötés hibákat és felesleges plusz munkát. Fogadjátok szeretettel:

1. Előfordul, hogy nem mindig tudjuk beszerezni azt a fonalat, ami a leírásban meg van adva. Ebben az esetben, próbáljunk olyan fonalat választani, aminek hossza és súlya megegyezik a leírásban javasolt fonallal. A kötőtű vastagsága is legyen olyan, mint a leírásban, egy 0,5 méretnyi eltérés megengedett, mert valaki lazábban, valaki szorosabban köt, itt egyénileg kell eldönteni, mi a jobb. Ebben segítség a próbadarab kötése.

2. Mielőtt nekikezdünk a kötéshez, a leírást olvassuk végi! Hiszen egy-egy vessző vagy idézőjel helytelen értelmezése jócskán megnehezítheti a munkát. Amikor végigolvassuk a leírást jobban átlátjuk a kötésminta egészét.

3. Ha a kötés leírásban több méret van megadva, megkönnyíti dolgunkat és segít elkerülni a hibákat, ha a szükséges méretet megjelöljük színes filccel, így menet közben nem történhet tévedés a szaporítás, fogyasztás és egyéb számolás során.

4. A próbakötést ne bontsuk ki, inkább tegyük félre, hiszen a későbbiekben még jól jöhet, ha például úgy döntünk, hogy a kötött mellényből pulcsit szeretnénk, vagy a mélyebb nyakkivágást átkötjük garbónak stb. Ha pedig már túl sok próbadarab gyűlt össze, varrjunk belőle kötött patchwork takarót.

5. Ha ez lesz életünk első kötött ruhadarabja, egy pulcsi, mellény vagy egyéb felső, akkor válasszunk egy nem túl testhez simuló fazont. Mert a testhez simuló vagy bonyolultabb fazonhoz kell egy kis gyakorlat. Kezdjük a kötést valami egyszerűvel.




6. Ha gyerekpulcsit kötünk, jobb, ha fentről kötjük (ha a leírásban lentről van kötve, akkor a fogyasztás az szaporítás lesz és próbáljuk átalakítani a leírást, a vége legyen az eleje), így ha fél év múlva rövid lesz az ujja, visszabontjuk az utolsó sort és kötünk rá még párat. Észrevétlenül megnöveljük a pulcsi méretét.

7. A passzé kötéséhez használjunk 0,5-1 számmal kisebb kötőtűt, így a passzé szorosabb lesz és kevésbé fog kinyúlni.

8. Abban az esetben, ha a kötésben segédtűt is használunk, a segédtű mindig legyen egy 0,5-1 számmal kisebb.

9. Hogy a harisnyakötés ne kunkorodjon fel, az első sorban kössünk 1 szem simát, 1 szem fordítottat.

10. Mindkét ujját kössük egyszerre, egy körkötőtűn, oda vissza sorokkal vagy magic loop technikával, így a szaporítások és a sorok számolása közben nem fordul elő hiba, és biztosan egyforma lesz mindkettő.

Lesz még folytatása….



Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük