Kötősuli

Körben kötés megkezdése, azaz gyűrűbe zárás – Videó segédlet

Körben kötés megkezdése, azaz gyűrűbe zárás

Körben kötés első sora lépcsőfok nélkül, hogyan zárjuk gyűrűbe a kötést, hogy az ne látszódjon.

Sokan nem merik kipróbálni a körben kötést, azzal a tévhittel, hogy úgy nehezebb kötni vagy egyszerűen csak úgy tűnik, hogy úgyse fog menni, hiszen eddig mindig oda-vissza sorokkal kötöttem… Bevallom, én is sokára jutottam el a körben kötéshez, mert lassabban kötöttem körben, mint síkban, ugyanis a szemek is másképp helyezkednek el a tűn így több odafigyelést igényelt, DE! csak amíg bele nem jöttem! Most már inkább körben kötök, mint síkban, hiszen körben kötéssel nem kell a végén összevarrni a darabokat (amit annyira nem szeretek, hogy képes vagyok hetekig halogatni, úgyhogy számomra a körben kötés egyben egy megváltás is 😊).

 


Visszatérve a körben kötés kezdésre, a videóban megmutatom, hogyan kezdem a körben kötés első sorát, pontosabban, hogyan lesz a gyűrűbe zárás helye észrevétlen, nem lesz lépcsőfok az egyesítés helyén, egyáltalán nem látszik, hol volt az első és az utolsó szem összekötve, azaz gyűrűbe zárva. Pl. a körben kötött sapkának nem lesz eleje-hátulja, nem kell igazítani, hogy a hátulja hátul legyen, mert teljesen mindegy, minden oldala szép és hibátlan lesz.

A körben kötés kezdése: felszedünk annyi szemet, amennyit a kötés leírásban írnak (vagy amennyit egyénileg kiszámoltunk) és plusz egy szemet a gyűrűbe záráshoz, azaz, ha a leírásban 76 szemet írnak, akkor 77 szemet kell felszedni.

Majd a videóban mutatott módszerrel átbújtatjuk a balt tűről az első szemet a jobb tűn lévő első szemen (Vagy a jobb tűn lévő szemet átemeljük a bal tűn lévő első szemen), majd meghúzzuk a szálakat jó szorosra. A bal tűn lévő következő szem lesz a sor első szeme, ide célszerű egy szemjelölőt tenni, hogy mindig meglegyen az „első szem”. Majd a leírás szerint kötünk tovább, teljesen mindegy milyen mintával szeretnénk kötni, ez a „gyűrűbe zárás” módszer bármilyen mintához alkalmazható.

Ha hasznosnak találtad a videót, kérlek iratkozz fel a Youtube csatornára is és nyomj egy lájkot a videó alatt, ezzel hozzájárulsz ahhoz, hogy a videó jobb minőségben jelenjen meg.

 



(2) Hozzászólás

  1. Krizbay Mária says:

    Kérdezni szeretnék valamit a körben kötéssel kapcsolatban. A sikban kötésnél megadott minta páros sorait, illetve a fonákján levő mintát hogyan kötöm meg, hiszen itt mindig a szinén kötött oldallal találkozom?
    Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Krizbay Mária

  2. Saliga Józsefné says:

    Már nagyon régen kötök, de még mindig sok újdonság van, nagyon szeretem ezeket a kézimunkás oldalakat, főleg a kötés és horgolás, ami nagyon érdekel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük