Topok

Hullámos azsúr mintával kötött nyári felső

Színátmenetes fonalból hullámos azsúrmintával kötött nyári felső kötés minta leírása.

Méret: 36-40

Hozzávalók a kötéshez: 200 gramm pisztácia, 150 gramm réz és 150 gramm zöld színű fonal (100% pamut vagy len vagy más nyári összetételű fonal, 104m/50g), 3.5-ös kötőtű.

Minőséges olasz gyártású pamut, len, selyem és bambusz fonalakat itt talál: shop.kotnijo.com

Kötésminták

Minta 1: a színén fordított szemek, a visszáján sima szemek

Minta 2: azsúr minta (a szemek száma 39+4+2 szélszem). A minta séma szerint kötjük, a minta   rajz a munka színét mutatja, a visszáján minden szem és ráhajtás fordított lesz. A sort egy szélszemmel és a mintaegység előtti szemekkel kezdjük, felfelé haladva folyamatosan ismételjük ammegadott sorokat. A mintaegység utolsó 4 szeme a leírásban „azsúr patent” néven szerepel és folyamatosan ismételjük az első két sort.

Színváltakozás: 8 sor zöld, ’5×2 sor felváltva pisztácia és réz (=20 sor), 6 sor pisztácia, 10 sor zöld’ – folyamatosan ismételjük a ’_’ közötti részt.

Minta 3: lustakötés körbe kötve

Minta 4: körbe kötünk sima szemekkel

Minta 5: körbe kötjük ’2 kör sort zöld színnel Minta 3-al, 2 sort réz színnek Minta 3-al, folyamatosan ismételjük a ’_’ közötti részt.

Fogyasztások (2 szem): 7 szem = 2 szemet egybe összekötünk balra dőlve, 3 sima, 2 sima egybe összekötünk jobbra dőlve.

A kötés menete

Háta: pisztácia színű fonallal felszedünk 162 szemet és a Minta 1-el kötünk 2 sor szegélymintát. Majd a Minta 2-vel folytatjuk a kötést a megfelelő színváltakozással = 4 mintaegység + kezdő szemek + 2 szélszem. A 108 sorban a szegélytől kötünk 2 sort „azsúr patent” mintával, de mind a 4 mintaegységben nem csináljuk meg a középső 6 ráhajtást, ily módon 24 szemet fogyasztunk = 138 szem. A 110 sorban a szegélytől mindkét szélen leláncolunk 25 szemet a vállaknak, a középső 88 szemet félretesszük.

Eleje: ugyanúgy kötjük, minta a hátát.




Nyakkör: a félretett szemeket körkötőtűre vesszük és megjelöljük az 1-3 mintaegységben az utolsó 5 szemet + a következő 2 szemet = 7 szem, így összesen 6 megjelölt szakaszt kapunk, amelyek az „azsúr Patent” minta felett leszenek. A kötőtűn 176 szem van és a Minta 5-el kötjük azokat. A 7. sorban 12 szemet fogyasztunk a megjelölt szakaszokban a fentebb leírt módon = 164 szem. Ezt a fogyasztást megismételjük még 5-ször minden 4. sorba. Közben figyeljünk oda, hogy a fogyasztások mindig egymás felett legyenek = 140 szem. A 30. sorban pisztácia színű fonallal leláncoljuk a szemeket fordítottan.

Összeállatás: a karöltők szélén zöld fonallal megemelünk 87 szemet és kötünk egy sort fordított szemekkel (ez a fonák oldal) és 2 sort a minta1 szerint. Ezután leláncoljuk a szemeket. Zárjuk az oldal varrásokat, eldolgozzuk a szálakat.

Szabásminta

Minta 2

 


Jelmagyarázat

Még több kötésmintát szeretnél látni? Akkor lájkold facebook oldalunkat!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük